Nieuw

BEVER – Makrallen bouwen reuzin Tinneken Delval

Makrallen_Reus__2_

Johan Vencken, Reuzen in Vlaanderen Michel Krikilion, Raymond Soudan en Werner Godfoid – (Foto Werner Godfroid)

De folkloregroep De Makrallen wil tegen de Dorpsfeesten toekomend jaar klaar zijn met de bouw van hun nieuw geesteskind, reuzin Tinneken Delval. Naast heks Marie Catier, die eerder al een standbeeld kreeg op de Plaats, wordt de nieuwe heksenreuzin het tweede uithangbord van de groep die de echte geschiedenis van de twee plaatselijke bijzonder eigenaardige vrouwen uit het einde van de 16de eeuw in ere wil houden.

Voorzitter Raymond Soudan: “Als alles volgens plan verloopt wordt de nieuwe reuzin ingehuldigd en in de doopregisters ingeschreven tijdens de Dorpsfeesten in augustus. De reuzin wordt gebouwd volgens het vastgelegd stramien en ingehuldigd volgens de juiste rituelen. Om alles in goede banen te leiden werd de Halse reuzenexpert Johan Vencken onder de arm genomen”.

Vaantjesboer Johan Vencken is naast voorzitter van de Halse dienst voor Toerisme tevens één van de grondleggers van het centraal contactpunt rond alles wat met reuzen te maken heeft. Hij stond er mee aan de wieg van de Internationale Reuzenstoeten, waarvan de jongste editie in 2010 nog meer dan 30 000 toeschouwers naar de Zennestad deed afzakken.

De Makrallen zijn dan ook nog naarstig op zoek naar vrijwilligers die aan de opbouw van de reuzin willen meewerken zoals ontwerpers, naaisters en mensen die kunnen werken met polyester. Ook zou de nieuwe bestuursploeg met voorzitter Raymond Soudan, ondervoorzitter Werner Godfroid en secretaris-penningmeester Michel Krikilion nog graag een geschikte werkplaats op de kop willen tikken.

De Makrallen of in het Frans les Macralles gaan voor de oorsprong van hun eigenaardige naam overigens terug naar een afleiding van het Franse woord ‘une macrâle’, wat ‘een heks’ betekent.

Meer info en contact via 0475/ 36 22 18 (Werner Godfroid).

16 dec 2011
© Godelieve Deschuyffeleer